Home » ACT Blogs » ACT blogs » Aangenaam mijn verstand: Juf Bulstronk

Aangenaam mijn verstand: Juf Bulstronk

door | 26 okt, 2022 | ACT blogs

Graag laat ik jullie kennis maken met mijn perfectionistische verstand: Juffrouw Bulstronk. Ik heb haar vernoemd naar die strenge ouderwetse schooljuf uit het boek ‘Mathilda’ geschreven door Roald Dahl. Juffrouw Bulstronk heeft het reuze naar d’r zin in mijn hoofd, ze houdt mij flink bezig en kletst (als ze de kans van mij krijgt!) aan een stuk door. Bij alles wat ik doe, roept ze hard dat ik het nóg beter moet doen.

Zo moet ik bijvoorbeeld van haar altijd grondig mijn mails checken, voor ik ze verzend. “Kijk goed of er geen type- of spellingsfouten in zitten Marieke, wat zou de lezer dan wel niet van jou denken?!” klinkt het dan keihard in mijn hoofd, als ik op de verzendknop wil drukken. Ik moet natuurlijk de perfecte moeder zijn door altijd lief en geduldig voor mijn kinderen te zijn, ook als ik een hele lange werkdag heb gehad en eigenlijk even tijd voor mezelf wil. Ze kraakt mij altijd af als ik in de keuken met zweet op mijn hoofd sta te koken. Hier heb ik een bloedhekel aan en het gaat regelmatig mis, omdat ik er geen geduld voor heb. De simpele maaltijden die ik maak, zijn flut volgens haar. Juf Bulstronk heeft medenlijden met mijn gezin als ik weer eens een flutmaaltijd op tafel zet. Ook moet ik van Juffrouw Bulstronk minstens 4 keer per week naar de sportschool, anders is het zonde van mijn abonnement. Ze is een groot fan van mijn Fit app, als ik 8000 stappen heb gezet, moet ik van haar door tot 10.000. Laatst had ik op een vrije dag 37000 stappen gezet en toen zei ze: “Toch wel jammer hè, 40.000 stappen dat was pas echt een mooie prestatie geweest!”

En natuurlijk moet ik van juf Bulstronk mijn werk als ACT behandelaar in de GGZ en ACT coach voor mijn eigen bedrijf Vrij Leven ACT Coaching ALTIJD PERFECT doen; mijn cliënten en coachees moeten de aller allerbeste zorg krijgen, dus ik moet me altijd tot in de puntjes voorbereiden en mag pas stoppen, als al mijn werk helemaal af is.

Als ik Juffrouw Bullstronk de kans geef, houdt ze me de hele dag volop bezig met haar eindeloze kritiek. En 1 ding is zeker, hoe hard ik ook werk en mijn best doe, juffrouw Bulstronk is nooit tevreden en pakt dan weer het boek: ‘Marieke doet het niet goed genoeg’ voor mij uit haar boekenkast en leest mij er uren uit voor….

Ik heb heel vaak gedacht: “Ik wilde dat ik van juffrouw Bulstronk af kon komen, weg uit mijn hoofd met dat nare mens!” Maar… hoe hard ik ook met haar in gevecht ga of door haar juist heel hard te proberen negeren, ik krijg haar niet stil. Juf Bulstronk hoort nu eenmaal bij me en daar heb ik maar mee te dealen of ik het leuk vind of niet. Ik heb echter wel ontdekt dat hoe meer aandacht ik haar geef, hoe harder ze gaat praten en hoe irritanter ze wordt. En toen ik er eens goed op ging letten …. je zult het misschien niet geloven, maar mijn juffrouw Bulstronk heeft zeker ook hele goede kanten! Ze geeft mij namelijk ook vaak wijze raad en ben ik erachter gekomen dat ze het goed bedoelt met mij en me wil beschermen.

Negatieve gedachten

Een tijdje geleden wat ik met mijn familie een weekendje naar Center Parcs. Iedereen ging zwemmen en daar houd ik niet zo van, dus ik besloot om in m’n eentje een wandeling in het bos te maken. Ik heb echter een slecht (of misschien beter gezegd GEEN richtingsgevoel). Daarom probeerde ik onderweg goed op te letten op de herkenningspunten en was van plan na een half uur exact dezelfde route weer terug te nemen.

Maar……. ik was eigenwijs en wilde wat meer afwisseling onderweg en dacht een betere route voor de terugweg te vinden. Juffrouw Bulstronk sloeg direct op alarm en riep heel hard: “Niet doen Marieke, je hebt geen richtingsgevoel, je zal zeker verdwalen! Weet je nog dat je moeder zei dat je als kind al niet eens het verschil tussen links en rechts wist? Weet je nog dat je rij instructeur tegen je zei dat je geen richtingsgevoel had, het is een wonder dat je in 1 keer bent geslaagd voor je rijbewijs, dat was echt een kwestie van puur geluk, want fileparkeren kun je nog steeds niet. Jij moet altijd een stuk omlopen, omdat je niet eens fatsoenlijk je auto kunt parkeren! Weet je nog die keer nadat je naar die musical in Scheveningen was geweest en je in de parkeergarage je auto niet meer kon terugvinden, omdat je zo dom was om in de verkeerde parkeergarage te gaan zoeken? Weet je nog dat….???!”

Ik werd zwaar geïrriteerd van wat dat gekke mens in mijn hoofd allemaal tegen mij zei en riep terug. “Houd je kop dicht met je eindeloze kritiek, het lukt me best! Weet je nog juffrouw Bullstronk dat je mij de helft van mijn leven hebt wijsgemaakt dat het mij nooit zou lukken om op gewicht te blijven en dat ik voor de rest van mijn leven altijd 4 maten kleding in mijn kast zou moeten bewaren?

Acceptance and Commitment Therapy

Nou dat is me door de Acceptance & Commitment Therapy (ACT) toch lekker wel gelukt en weet je wat ik daar het meeste van heb geleerd…….? Om niet alles wat jij in mijn hoofd roept maar automatisch voor waar aan te nemen en jou maar blindelings te gehoorzamen met dat ‘alles of niets eten’, te eten uit beleefdheid, omdat ik anders de ander zou ‘kwetsen’, mezelf zielig te vinden en daarom maar te gaan eten om mezelf te ‘belonen’ als ik het moeilijk heb of niet na te denken als ik me verveel door zomaar van alles naar binnen te proppen zonder ervan te genieten. Zo heb je daar wat van terug?!!! Ik loop voorop in dit bos en als je wilt, loop je maar achter mij aan, maar IK beslis hoe ik terugloop, jij niet! “Nou dan zoek je het zelf maar uit, ik heb je gewaarschuwd! ” riep juffrouw Bulstronk me nog na en ik hoorde haar stampvoetend achter mij aanlopen.

Je voelt m misschien al aankomen…..Na een half uur raakte ik hopeloos verdwaald in het bos. Die bomen leken toch meer op elkaar dan ik in eerste instantie dacht. Tot mijn grote opluchting zag ik na een uur lopen een bordje Center Parcs en dat heb ik gevolgd. Ik herkende de ingang niet en dacht nog: “Misschien is dit de bedrijfsingang”, ik liep naar de winkeltjes in de plaza en ook dat zag er heel anders uit en ook kon ik het restaurant niet vinden, waar we die avond hadden gereserveerd! Langzaam drong het tot mij door dat ik op een ander park van Center Parcs was aangekomen! Juffrouw Bulstronk lachte mij keihard uit en riep: “HAHAHA zie je nou wel, ik had je toch gewaarschuwd, wat ben jij dom dat je niet naar me had geluisterd!” En ja… ik moest haar dit keer wel gelijk geven, want allemachtig wat voelde ik mij dom! Ik heb mijn familie, die inmiddels al lang aan de koffie zat, een appje gestuurd dat ik veel later terug zou zijn, omdat ik nog kilometers moest teruglopen. Zij hebben ook vreselijk gelachen om mijn domme actie en eigenlijk kon ik er zelf ook wel om lachen. Wat een bak was dit, dat ga ik zeker teruglezen in mijn Sinterklaasgedicht!

Juffrouw Bulstronk riep dat ik de kaart van Google Maps op mijn telefoon aan moest zetten en ik heb haar dit keer wel gehoorzaamd en dat wat ook het beste besluit dat ik kon nemen. Na uiteindelijk een wandeling van ruim 2 uur was ik weer terug op de plek van bestemming. Met dit voorbeeld wil ik graag uitleggen dat mijn perfectionistische verstand enorm irritant kan zijn door mij elke keer weer dat ‘Marieke, je doet het niet goed genoeg boek’ aan mij voor te lezen, maar dat juffrouw Bulstronk het echt wel goed bedoelt met mij. Ze wil me beschermen tegen gevaar.

Reptielenbrein

Het enige probleem is dat ons (reptielen) brein niet zo mee is gegaan met deze tijd en iedere vorm van ongemak en iedere lastige situatie als een levensgevaarlijke dinosaurus ziet en mij hiervoor wil beschermen, zoals in de bovenstaande situatie, tegen mijn eigenwijsheid om te vertrouwen op mijn richtingsgevoel dat ik nu eenmaal niet heb en dat ik dit misschien maar beter gewoon kan accepteren.

Negatieve gedachten en gevoelens

Door ACT heb ik ontdekt dat ik de strijd met juffrouw Bulstronk niet meer aan hoef te gaan en het touw mag leren loslaten.

Hoe ik dat doe? Door eerst even kort op te merken wat mijn juffrouw Bulstronk in mijn hoofd roept en vervolgens beslis IK of ik haar advies of bevel opvolg of niet. Stopt juffrouw Bulstronk met roepen als ik het touw loslaat? Nee helaas, je hebt geen controle op lastige situaties, gedachten en gevoelens. Het goede nieuws is dat je altijd de controle kunt pakken op een ACTIE door mét je lastige gedachten en gevoelens, zonder er tegen te vechten: Acceptance de dingen kunt gaan doen, die voor jou belangrijk zijn in je leven: Commitment.

Mijn motto is: Je bent veel meer vrij dan je verstand beweert, die vrijheid geef ik graag meer GEWICHT!

Ik kan jullie uit eigen ervaring vertellen: perfect gaat het nooit, daar is het leven veel te ingewikkeld voor! Lastige situaties zitten nu eenmaal in het basispakket van ons mensenleven en daar horen nu eenmaal lastige gedachten en gevoelens bij. ACT leert je om je ‘gereedschapskist aan vaardigheden om te leren omgaan met deze lastige situaties, gevoelens en gedachten’ uit te gaan breiden. Wees mild naar jezelf en laat het leven je grootste leraar zijn.

P.S

Juffrouw Bulstronk heeft dit blog uiteraard ook gelezen. Dit was haar reactie: “Mooi geschreven, Marieke, alleen een beetje jammer van de type- en spellingsfouten, ik heb ze voor je verbeterd!”

Over mij

“Mag ik de advocaat van je hart zijn?”
Ik ben Marieke Wubs, 46 jaar.
Ruim 25 jaar heb ik geworsteld met de relatie met mezelf, m’n eetgedrag en gewicht. Met ACT heb ik geleerd dat ik deze strijd niet meer aan hoef te gaan en dat ik veel meer vrij ben, dan mijn strenge verstand me al die jaren heeft voorgehouden. Dat geeft mij zoveel rust en die gun ik jou ook!

Interessant ACT materiaal

Gerelateerde artikelen

Mét je twijfel, frustratie en onzekerheid als brandstof op volle kracht vooruit!

Mét je twijfel, frustratie en onzekerheid als brandstof op volle kracht vooruit!

Deze week gaan we er weer massaal voor: de reclames van talloze diëten en afvalprogramma’s vliegen ons om de oren: “Weg met die kilo’s en je onzekerheid, op naar de beste, slankste versie van jezelf!” Jarenlang heb ik op deze manier geprobeerd om af te vallen en die kilo’s vlogen er in rap tempo af. Helaas was het nooit de vraag: “Gaan de kilo’s terugkomen, maar wanneer gaat dat gebeuren?” In dit blog leg ik uit hoe dit definitief heb doorbroken, door mijn lastige gevoelens niet als vijanden, maar als brandstof te gebruiken om zo een ontspannen relatie met mijn eetgedrag en gewicht te bereiken én te behouden.

lees verder
Bereidheid om structureel te investeren in ongemakkelijke gevoelens: Waarom zou je dat doen?

Bereidheid om structureel te investeren in ongemakkelijke gevoelens: Waarom zou je dat doen?

Waarom hoeven dingen die voor jou belangrijk zijn, lang niet altijd zo positief te voelen? Voor blijvende gedragsverandering, zoals een vriendelijke relatie met jezelf, je eetgedrag en gewicht is elke keer weer opnieuw bereidheid nodig. Bereidheid om structureel te blijven investeren in ongemakkelijke gevoelens om dichter bij het leven te komen dat voor jou belangrijk is.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin