Home » Blogs » ACT blogs » Balen is toegestaan, zolang je maar geen zure ouwe zeikerd wordt!

Balen is toegestaan, zolang je maar geen zure ouwe zeikerd wordt!

door | 26 okt, 2022 | ACT blogs

Corona

Afgelopen zomer ben ik in korte tijd twee keer positief getest op het Coronavirus. De eerste keer stelde het niks voor en kon ik prima functioneren. Tot mijn stomme verbazing testte ik een aantal weken erna weer positief. Helaas kwam ik dit keer een stuk minder genadig vanaf…

Streng zijn voor jezelf

Mijn strenge verstand, juf Bulstronk, vond hier natuurlijk ook van alles van toen ik vreselijk zat te balen: “Weet je wat pas erg is Marieke, als je echt ernstig ziek bent, dat zou jij toch moeten weten, dus je moet je diep schamen dat je zit te balen! En wat zeur je nou, het was pas erg geweest als je tijdens je vakantie in IJsland Corona had gekregen!” klonk het commentaar van mijn innerlijke dictator hard in mijn hoofd. Als ik juf Bulstronk serieus zou nemen, dan zou ik dus de hele dag en nacht met een grote glimlach op mijn gezicht flink ziek moeten wezen en fluitend mijn bed ’s nachts verschonen dat voor de zoveelste keer weer eens drijfnat was geworden van het zweet. Nou dat kan en wil ik niet, je flink beroerd voelen is geen klap aan en daar mag ik best van balen. Je zou zomaar een mens kunnen zijn.

Positief denken

Eigenlijk gek toch; je bent ziek en daar baal je flink van en vervolgens mag dat niet van je strenge verstand. Dan heb je dus niet één maar twee problemen:
Probleem 1: Je bent ziek en daar baal je flink van.
Probleem 2: Je mag er niet van balen van je strenge verstand en MOET positief zijn. Herkennen jullie dat je vaak veel strenger voor jezelf bent dan voor bijvoorbeeld je beste vriendin? Wat zou je tegen haar zeggen als ze Corona kreeg: “Je waagt het toch niet om te balen he, weet je wat pas echt erg is…..?” Nee natuurlijk doe je dat niet! Als de ander het moeilijk heeft, dan vinden we het vaak de meest normaalste zaak van de wereld om mild en vriendelijk naar hem of haar te zijn.

Lastige gevoelens

Ons verstand is een kei in vergelijken met anderen en situaties die uiteraard altijd nog veel erger kunnen zijn. Dit heet over-relativeren en is een vorm van controle om vooral maar niet bij je eigen pijn stil te hoeven staan. Balen, klagen en stilstaan bij je gevoel kan ook toch ook best wel even opluchten i.p.v. dat je dat maar probeert die nare gevoelens van frustratie en machteloosheid onder controle te houden. Dat kost alleen maar veel energie. Hiermee wil ik overigens geen pleidooi gaan houden om vervolgens in je lastige gevoelens te gaan verzwelgen, want daar wordt geen mens beter van.
Balen en klagen is zeker toegestaan, zolang je maar geen zure ouwe zeikerd wordt!

Een vriendelijke relatie met jezelf ontwikkelen is een kwestie van DOEN

Hoe ga jij met jezelf om als het leven je in kleine of grotere mate even flink tegenzit?
Wat kun jij DOEN om wat vriendelijker met jezelf om te gaan, gewoon omdat je een mens bent?

Over mij

“Mag ik de advocaat van je hart zijn?”
Ik ben Marieke Wubs, 46 jaar.
Ruim 25 jaar heb ik geworsteld met de relatie met mezelf, m’n eetgedrag en gewicht. Met ACT heb ik geleerd dat ik deze strijd niet meer aan hoef te gaan en dat ik veel meer vrij ben, dan mijn strenge verstand me al die jaren heeft voorgehouden. Dat geeft mij zoveel rust en die gun ik jou ook!

Gerelateerde artikelen

Kuddegedrag in de sauna

Kuddegedrag in de sauna

Een tijdje geleden ging ik samen met mijn dochter een dagje naar de sauna, waar ik enorm naar had uitgekeken. Helaas bleek mijn verstand juf Bulstronk dit keer aardig goed te zitten met haar waarschuwing, maar of het gevaar nu echt zo levensbedreigend was dat haar geschreeuw in mijn hoofd deed vermoeden, dat bleek nog te bezien…..

lees verder
Omgaan met verlies en verdriet: wat als je het niet kúnt accepteren?

Omgaan met verlies en verdriet: wat als je het niet kúnt accepteren?

Omgaan met verdriet en verlies:
Vandaag is het een jaar geleden dat mijn vader overleed aan de gevolgen van Parkinsonisme. In dit blog schrijf ik over het omgaan met verdriet en verlies, de gevoelens van machteloosheid, boosheid en de waarom vragen, waar ik aanvankelijk enorm mee geworsteld heb.
Door het toepassen van de waardevolle ACT vaardigheden heb ik deze worsteling kunnen loslaten. Dit heeft mij de ruimte gegeven om tot het laatste moment verbinding te kunnen maken met mijn vader.

lees verder
Geen zin? Ben je bereid het mét tegenzin te doen?!

Geen zin? Ben je bereid het mét tegenzin te doen?!

Het leven is niet altijd leuk, deze week had ik flink wat bereidheid nodig om in actie te komen en dat ging niet zonder slag of stoot. Toch ben je tot veel meer in staat dan je verstand beweert. Lastige en fijne emoties zijn net zoals het weer. In een waardevol leven kunnen en ze naast elkaar bestaan. De ene keer heb je net zoals ik in de kou op de fiets een bak met bereidheid nodig om mét tegenzin in actie te komen en de andere keer kies je er bewust voor om mild naar jezelf te zijn. Bereidheid en zelfcompassie: Jij kiest bewust!

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Marieke | Vrij leven ACT coaching

Marieke | Vrij leven ACT coaching

Ik reageer gemiddeld binnen 4 uur

I will be back soon

Marieke | Vrij leven ACT coaching
Hi 👋
Ik ben Marieke, van Vrij Leven  ACT coaching, waarmee kan ik je helpen?
Whatsapp
Tweet
Share
Share
Pin