Home » ACT Blogs » ACT blogs » Balen is toegestaan, zolang je maar geen zure ouwe zeikerd wordt!

Balen is toegestaan, zolang je maar geen zure ouwe zeikerd wordt!

door | 26 okt, 2022 | ACT blogs

Corona

Afgelopen zomer ben ik in korte tijd twee keer positief getest op het Coronavirus. De eerste keer stelde het niks voor en kon ik prima functioneren. Tot mijn stomme verbazing testte ik een aantal weken erna weer positief. Helaas kwam ik dit keer een stuk minder genadig vanaf…

Streng zijn voor jezelf

Mijn strenge verstand, juf Bulstronk, vond hier natuurlijk ook van alles van toen ik vreselijk zat te balen: “Weet je wat pas erg is Marieke, als je echt ernstig ziek bent, dat zou jij toch moeten weten, dus je moet je diep schamen dat je zit te balen! En wat zeur je nou, het was pas erg geweest als je tijdens je vakantie in IJsland Corona had gekregen!” klonk het commentaar van mijn innerlijke dictator hard in mijn hoofd. Als ik juf Bulstronk serieus zou nemen, dan zou ik dus de hele dag en nacht met een grote glimlach op mijn gezicht flink ziek moeten wezen en fluitend mijn bed ’s nachts verschonen dat voor de zoveelste keer weer eens drijfnat was geworden van het zweet. Nou dat kan en wil ik niet, je flink beroerd voelen is geen klap aan en daar mag ik best van balen. Je zou zomaar een mens kunnen zijn.

Positief denken

Eigenlijk gek toch; je bent ziek en daar baal je flink van en vervolgens mag dat niet van je strenge verstand. Dan heb je dus niet één maar twee problemen:
Probleem 1: Je bent ziek en daar baal je flink van.
Probleem 2: Je mag er niet van balen van je strenge verstand en MOET positief zijn. Herkennen jullie dat je vaak veel strenger voor jezelf bent dan voor bijvoorbeeld je beste vriendin? Wat zou je tegen haar zeggen als ze Corona kreeg: “Je waagt het toch niet om te balen he, weet je wat pas echt erg is…..?” Nee natuurlijk doe je dat niet! Als de ander het moeilijk heeft, dan vinden we het vaak de meest normaalste zaak van de wereld om mild en vriendelijk naar hem of haar te zijn.

Lastige gevoelens

Ons verstand is een kei in vergelijken met anderen en situaties die uiteraard altijd nog veel erger kunnen zijn. Dit heet over-relativeren en is een vorm van controle om vooral maar niet bij je eigen pijn stil te hoeven staan. Balen, klagen en stilstaan bij je gevoel kan ook toch ook best wel even opluchten i.p.v. dat je dat maar probeert die nare gevoelens van frustratie en machteloosheid onder controle te houden. Dat kost alleen maar veel energie. Hiermee wil ik overigens geen pleidooi gaan houden om vervolgens in je lastige gevoelens te gaan verzwelgen, want daar wordt geen mens beter van.
Balen en klagen is zeker toegestaan, zolang je maar geen zure ouwe zeikerd wordt!

Een vriendelijke relatie met jezelf ontwikkelen is een kwestie van DOEN

Hoe ga jij met jezelf om als het leven je in kleine of grotere mate even flink tegenzit?
Wat kun jij DOEN om wat vriendelijker met jezelf om te gaan, gewoon omdat je een mens bent?

Over mij

“Mag ik de advocaat van je hart zijn?”
Ik ben Marieke Wubs, 46 jaar.
Ruim 25 jaar heb ik geworsteld met de relatie met mezelf, m’n eetgedrag en gewicht. Met ACT heb ik geleerd dat ik deze strijd niet meer aan hoef te gaan en dat ik veel meer vrij ben, dan mijn strenge verstand me al die jaren heeft voorgehouden. Dat geeft mij zoveel rust en die gun ik jou ook!

Interessant ACT materiaal

Gerelateerde artikelen

Aangenaam mijn verstand: Juf Bulstronk

Aangenaam mijn verstand: Juf Bulstronk

Graag laat ik jullie kennis maken met m’n strenge verstand: Juf Bulstronk, vernoemd naar die strenge ouderwetse schooljuf uit het boek ‘Mathilda’ van Roald Dahl. Juf Bulstronk heeft het reuze naar haar zin in m’n hoofd, eist voortdurend mijn aandacht op door te zeggen wat ik allemaal niet goed doe.

lees verder
Mét je twijfel, frustratie en onzekerheid als brandstof op volle kracht vooruit!

Mét je twijfel, frustratie en onzekerheid als brandstof op volle kracht vooruit!

Deze week gaan we er weer massaal voor: de reclames van talloze diëten en afvalprogramma’s vliegen ons om de oren: “Weg met die kilo’s en je onzekerheid, op naar de beste, slankste versie van jezelf!” Jarenlang heb ik op deze manier geprobeerd om af te vallen en die kilo’s vlogen er in rap tempo af. Helaas was het nooit de vraag: “Gaan de kilo’s terugkomen, maar wanneer gaat dat gebeuren?” In dit blog leg ik uit hoe dit definitief heb doorbroken, door mijn lastige gevoelens niet als vijanden, maar als brandstof te gebruiken om zo een ontspannen relatie met mijn eetgedrag en gewicht te bereiken én te behouden.

lees verder
Wereld Autismedag: met ACT op weg naar vrede

Wereld Autismedag: met ACT op weg naar vrede

Vandaag is het wereldautismedag.
Ik voel me bevoorrecht dat ik al 23 jaar in de GGZ mag werken met mensen met Autisme. Deze doelgroep heeft mijn hart en sinds ik me volledig bezighoud met het geven van Acceptance & Commitment Therapy (ACT) heeft dit mijn werk als behandelaar nóg waardevoller gemaakt. In dit blog leg ik uit hoe je met de ACT vaardigheden samen met mensen (met en zonder autisme) de weg naar vrede kunt bewandelen.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin