Home » Blogs » ACT blogs » Bereidheid om structureel te investeren in ongemakkelijke gevoelens: Waarom zou je dat doen?

Bereidheid om structureel te investeren in ongemakkelijke gevoelens: Waarom zou je dat doen?

door | 26 nov, 2022 | ACT blogs

Lekker ontspannen

Als er één manier is waarop ik me echt goed kan ontspannen dan is dat toch wel een heerlijk dagje sauna. Zodra je de entree nadert, word je bijna vanzelf al naar binnengetrokken door die heerlijk warme wellness geuren, het is voor mij echt een walhalla om in te verblijven.

En dan die heerlijke opgietingen, zet mij op de hoogste bank en wapperen maar! Hoe heter, hoe beter tot het moment dat je kleddernat van het zweet en licht in je hoofd weer naar buiten stapt en zo’n heerlijk stukje fruit in je mond stopt. I love it!

Ik had gehoopt dat half Nederland vandaag druk aan het shoppen zou zijn tijdens dit Black Friday weekend en het lekker rustig zou zijn in de sauna. Helaas, niets was minder waar, het was stervensdruk en ik zag vanuit het warme bubbelbad de rij ruim een half uur voor aanvang van de eerste opgieting steeds langer worden.

Comfortzone

Mijn verstand juf Bulstronk liet zich gelijk van haar meest milde kant zien en riep: “Ach Marieke, het is ijskoud daar in die rij, jij bent toch niet zo idioot als die mensen daar om ruim een half uur te gaan wachten. Zonde van je tijd en denk aan je wintervoeten hè, dat gaat pijn doen. Waarom zou je dat doen? Blijf toch lekker in dit bubbelbad!”

Niks mis met mijn verstand, dat mij lekker in mijn comfortzone wil houden en wil beschermen voor iedere vorm van ongemak: want waarom zou je dat doen?

Gedragsverandering

En zo werkt het exact hetzelfde met gedragsverandering: We willen wel veranderen, maar eigenlijk willen we als mens toch graag van 2 walletjes eten: wel veranderen, maar het liefst zonder gedoe, met 100 procent succesgarantie, het moet snel en ook leuk zijn en het liefst met een verbluffend resultaat.

De beste versie van jezelf worden

En daar doet onze Feel Good maatschappij en de commercie natuurlijk volop aan mee: zelfhulpboeken waarin ons wordt aangemoedigd om de beste versie van onszelf te worden vliegen als zoete broodjes over de toonbank. Boodschappen als: “Jij zit slank aan het kerstdiner, op naar de Flow, jij wordt de beste, slankste, meest aantrekkelijkste versie van jezelf” vliegen ons om de oren en, zodra het voorjaar haar intrede doet, “Jij loopt in een droomlichaam over het strand!”

Afvallen leuk maken

Ons wordt geleerd dat afvallen vooral leuk moet zijn en lukt het je niet (snel genoeg), dan moet je nog harder je best doen of is je doel nóg aantrekkelijker maken.

Mijn ervaring als ACT coach is dat blijvende gedragsverandering toch nét even iets anders werkt en dat ervaarde ik vanmorgen, terwijl ik buiten kleumend in de rij stond te wachten met het liedje ‘IJskoud’ van mijn favoriete zanger Nielson door mijn hoofd ook zo.
Ik stond daar stikchagrijnig in de rij en was zelfs jaloers op dat groepje mensen dat daar poedelnaakt gezellig stond te kletsen, alsof ze op het strand in de Bahama’s op vakantie waren. Juf Bulstronk werd ineens een stuk minder mild: “Marieke, je staat hier straal voor gek in je badjas en je 2 handdoeken om je heen met je bibberende lijf. Wat zullen die mensen wel niet van je denken: straks biedt iemand jou nog snowboots aan met jouw zielige paarse wintertenen. Aansteller dat je bent!”

Lastige gevoelens

Met een hoofd vol lastige gedachten, het kippenvel dat inmiddels meters hoog op mijn hele lijf stond en mijn paarse voeten, waarvan ik twijfelde of ze nog aan mijn benen vastzaten, heb ik een half uur in de kou gestaan.

En daar komt het iedere keer op neer als je gedrag wilt veranderen: bereidheid om te investeren in lastige gevoelens om zo dichter bij het leven te komen dat voor jou belangrijk is.

Vermijden of ervaren?

Elke dag heb jij de keuze: vermijden of ervaren. En met vermijden is helemaal niks mis, zolang je maar bereid bent de prijs te betalen voor wat je laat liggen.

Ik was (en ja dat mag gewoon mét heel veel tegenzin!) bereid om een half uur met de bibbers in mijn lijf en paarse voeten in de rij te staan, omdat ik die heerlijke opgieting beslist niet wilde missen. Ik heb het koude dompelbad na afloop van de heerlijke opgieting achter me gelaten en nam bewust het risico dat ik nu met een lichte hoofdpijn dit blog in bed lig te schrijven. Dat dat was me het meer dan waard.

Graag wil ik met dit voorbeeld duidelijk maken dat dingen die voor jou belangrijk zijn, zoals bijvoorbeeld vrijheid in je relatie met je eetgedrag en gewicht op korte termijn niet altijd goed hóeven te voelen.

De flow en vechten met de weegschaal

Er is helemaal niks mis met je als je die weegschaal wel het raam uit kunt smijten als deze je een getal laat zien waar je net als ik vanmorgen in de rij voor de opgieting de bibbers van krijgt. Je zou zomaar een mens kunnen zijn!

Dit was dé reden dat bij mij 25 jaar lang elke keer de kilo’s er weer aan kwamen. Bij lastige situaties en gevoelens, ging ik weer snaaien omdat ik niet de vaardigheden beheerste om hier constructief anders mee om te gaan. Hetzelfde zie ik bij zoveel vrouwen gebeuren. Het gaat een tijdje goed, je zit lekker in de flow en afvallen gaat bijna vanzelf, heerlijk is dat toch, ik ken dat gevoel ook, je krijgt er echt een kick van! Totdat het leven je een klap geeft en welkom terug kilo’s en dan kun je weer helemaal opnieuw beginnen op zoek naar die nieuwe flow. Om moedeloos van te worden…

Negatieve gedachten

Graag leer ik jou de vaardigheden om te leren omgaan met deze lastige gevoelens en dat is niet door er zo snel mogelijk controle op te pakken: door heel streng voor jezelf te zijn of door jezelf te overtuigen met allerlei positieve gedachten, die je als je heel eerlijk bent, diep van binnen eigenlijk helemaal niet gelooft. Want dan blijft het altijd strijd in je hoofd: of de ene of de andere kant op.

Lastige gevoelens

Je bent een mens en hebt ook recht op je lastige gevoelens: je mag gefrustreerd, boos, teleurgesteld, jaloers, verdrietig of wat je dan ook maar voelt, het mag er allemaal zijn.

Graag leer ik jou eerst echt te voelen wat er te voelen is en daarna de vaardigheden hoe je de positie van deze gevoelens minder groot kunt maken in jouw leven, zodat ze jou niet meer in de weg staan om dichter bij het leven te komen wat voor jou belangrijk is.

Jij leert om mét je lastige gedachten en gevoelens stappen te zetten op naar een lichter leven met meer energie én regie!

Een ontspannen relatie met jezelf en je eetgedrag dát smaakt naar meer!

Over mij

“Mag ik de advocaat van je hart zijn?”
Ik ben Marieke Wubs, 46 jaar.
Ruim 25 jaar heb ik geworsteld met de relatie met mezelf, m’n eetgedrag en gewicht. Met ACT heb ik geleerd dat ik deze strijd niet meer aan hoef te gaan en dat ik veel meer vrij ben, dan mijn strenge verstand me al die jaren heeft voorgehouden. Dat geeft mij zoveel rust en die gun ik jou ook!

Gerelateerde artikelen

Geen zin? Ben je bereid het mét tegenzin te doen?!

Geen zin? Ben je bereid het mét tegenzin te doen?!

Het leven is niet altijd leuk, deze week had ik flink wat bereidheid nodig om in actie te komen en dat ging niet zonder slag of stoot. Toch ben je tot veel meer in staat dan je verstand beweert. Lastige en fijne emoties zijn net zoals het weer. In een waardevol leven kunnen en ze naast elkaar bestaan. De ene keer heb je net zoals ik in de kou op de fiets een bak met bereidheid nodig om mét tegenzin in actie te komen en de andere keer kies je er bewust voor om mild naar jezelf te zijn. Bereidheid en zelfcompassie: Jij kiest bewust!

lees verder
Aangenaam mijn verstand: Juf Bulstronk

Aangenaam mijn verstand: Juf Bulstronk

Graag laat ik jullie kennis maken met m’n strenge verstand: Juf Bulstronk, vernoemd naar die strenge ouderwetse schooljuf uit het boek ‘Mathilda’ van Roald Dahl. Juf Bulstronk heeft het reuze naar haar zin in m’n hoofd, eist voortdurend mijn aandacht op door te zeggen wat ik allemaal niet goed doe.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Marieke | Vrij leven ACT coaching

Marieke | Vrij leven ACT coaching

Ik reageer gemiddeld binnen 4 uur

I will be back soon

Marieke | Vrij leven ACT coaching
Hi 👋
Ik ben Marieke, van Vrij Leven  ACT coaching, waarmee kan ik je helpen?
Whatsapp
Tweet
Share
Share
Pin