Home » Blogs » ACT blogs » Geen zin? Ben je bereid het mét tegenzin te doen?!

Geen zin? Ben je bereid het mét tegenzin te doen?!

door | 17 dec, 2022 | ACT blogs

Geen zin!

Het is 14 graden als ik om 6.30 met 2 dikke vesten, thermokleding, wollen sokken en een muts op aan mijn ontbijt in de huiskamer zit. Ik heb totaal geen zin in vandaag en word al stikchagrijnig van het vooruitzicht dat ik vandaag buiten de stad een grote administratie klus moet doen. Het is ook nog eens bijna 50 minuten fietsen én bitterkoud. Hoeveel erger kun je het nog krijgen?

Na mijn derde bak koffie moet ik er toch echt aan geloven en klinken exact dezelfde woorden in mijn hoofd, die ik ook altijd tegen mijn cliënten en coachees zeg, als ze bij een opdracht die ik hen geef zeggen dat ze daar eigenlijk heel chagrijnig van worden en geen zin in hebben:

“Ben je bereid het mét tegenzin te doen?
Je hebt namelijk geen zin of motivatie nodig om in actie te komen hoor, dat probeert jouw verstand je gewoon wijs te maken!” Ons verstand laat bij iedere vorm van ongemak direct de ‘Ja maar fabriek’ op volle toeren draaien om ons te weerhouden uit onze comfortzone te gaan en in actie te komen. “Heb je schoenen, een jas, een sleutel van je voordeur en een fiets?” Ja! “Dan ben je dus prima in staat om naar je werk te fietsen en die klus te gaan doen, dus neem je tegenzin maar gewoon met je mee!”

Terwijl ik mijn snowboots aantrek en met een chagrijnig gezicht op mijn fiets stap, voel ik een golf van medelijden met mijn arme cliënten, die ik ACT therapie geef en nu ook met mezelf.

Afzien

Ik zit niet alleen op de fiets, mijn verstand juf Bulstronk is achterop de bagagedrager gesprongen en heeft ook niet bepaald een goed humeur: “Allemachtig, wie gaat er nu ’s ochtends vroeg met deze kou zo’n eind fietsen! Je lijkt wel 20 kilo zwaarder vandaag met al die lagen kleding aan!” Als ik een flinke bocht moet nemen, roept juf Bulstronk: “Marieke, wat ben jij een zielepiet zeg, je gedraagt je als een 80 jarige oma die bang is om te vallen. Kom op zeg dit is echt te triest voor woorden!”

Ik was al niet in een opperbeste stemming en de angst om met deze gladheid een flinke smak te maken, maakt het er niet bepaald beter op. Die angst is overigens zeer terecht, 7 jaar geleden heb ik in Afrika tijdens een flinke valpartij mijn pols gebroken en hier blijvende schade aan overgehouden. Dus ja, ik ben inderdaad snel bang om te vallen en die angst mag ik best hebben zeker in het donker, omdat ik harstikke nachtblind ben. Mét mijn angst, tegenzin en juf Bulstronk achterop fiets ik zuchtend verder.

Omgaan met tegenslag

De winter is niet mijn favoriete seizoen, mijn gezicht voelt vaak als schuurpapier, ik heb kloven in mijn vingers en draag lelijke wolle sokken, omdat de doorbloeding in mijn voeten niet lekker werkt. Het liefst blijf ik zo lang mogelijk in mijn warme bed liggen, omdat ik geen zin heb om me aan te kleden in de koude slaapkamer. Geef mij maar het voorjaar en de zomer, dan ben ik het zo veel mogelijk buiten! Maar helaas, het is niet altijd voorjaar en zomer en ook dan zijn er dagen dat het koud is en hard regent. En zo werkt het ook met gevoelens. In een waardevol leven kunnen en mogen lastige en fijne gevoelens naast elkaar bestaan.

Jezelf een schop tegen de kont te geven: wel of niet? Jij kiest bewust!

De ene keer heb je net zoals ik in dit verhaal een bak met bereidheid nodig om jezelf die schop tegen de kont te geven en mét tegenzin in actie te komen. De andere keer kies je er bewust voor om mild naar jezelf te zijn. Zo heb ik bij thuiskomst onder luid protest van juf Bulstronk, die mij nog even op de stand van de energieapp wees, toch een heerlijk warm bad genomen.

Uitstelgedrag en in actie komen

  • Waar heb jij een bloedhekel aan, wat je het liefste zou uitstellen?
  • Ben jij ook bereid het stikchagrijnig te doen?
  • En welke actie ga jij doen (onder luid protest van je verstand) om wat aardiger te zijn voor jezelf?

 

Over mij

“Mag ik de advocaat van je hart zijn?”
Ik ben Marieke Wubs, 46 jaar.
Ruim 25 jaar heb ik geworsteld met de relatie met mezelf, m’n eetgedrag en gewicht. Met ACT heb ik geleerd dat ik deze strijd niet meer aan hoef te gaan en dat ik veel meer vrij ben, dan mijn strenge verstand me al die jaren heeft voorgehouden. Dat geeft mij zoveel rust en die gun ik jou ook!

Gerelateerde artikelen

Kuddegedrag in de sauna

Kuddegedrag in de sauna

Een tijdje geleden ging ik samen met mijn dochter een dagje naar de sauna, waar ik enorm naar had uitgekeken. Helaas bleek mijn verstand juf Bulstronk dit keer aardig goed te zitten met haar waarschuwing, maar of het gevaar nu echt zo levensbedreigend was dat haar geschreeuw in mijn hoofd deed vermoeden, dat bleek nog te bezien…..

lees verder
The Struggle Switch: Wat doe jij als het ongemak plotseling op jou afkomt?

The Struggle Switch: Wat doe jij als het ongemak plotseling op jou afkomt?

Na een lange treinreis, die alles behalve comfortabel verliep, werd ik tijdens de busrit naar huis overspoeld door een ware tsunami aan gevoelens van paniek die door mijn lijf raasde, toen ik ontdekte dat ik m’n laptoptas op het station had laten staan! In dit blog schrijf ik hoe ik eerst toegaf aan de sterke neiging controle te pakken op mijn lastige gevoelens, hoe ik door het toepassen van de ACT vaardigheden het gevecht ermee kon loslaten en hoe door een verrassende wending, waar ik ook geen enkele controle op had, deze nare situatie toch nog tot een goed einde is gekomen.

lees verder
Bereidheid om structureel te investeren in ongemakkelijke gevoelens: Waarom zou je dat doen?

Bereidheid om structureel te investeren in ongemakkelijke gevoelens: Waarom zou je dat doen?

Waarom hoeven dingen die voor jou belangrijk zijn, lang niet altijd zo positief te voelen? Voor blijvende gedragsverandering, zoals een vriendelijke relatie met jezelf, je eetgedrag en gewicht is elke keer weer opnieuw bereidheid nodig. Bereidheid om structureel te blijven investeren in ongemakkelijke gevoelens om dichter bij het leven te komen dat voor jou belangrijk is.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Marieke | Vrij leven ACT coaching

Marieke | Vrij leven ACT coaching

Ik reageer gemiddeld binnen 4 uur

I will be back soon

Marieke | Vrij leven ACT coaching
Hi 👋
Ik ben Marieke, van Vrij Leven  ACT coaching, waarmee kan ik je helpen?
Whatsapp
Tweet
Share
Share
Pin