Home » Blogs » ACT blogs » Kuddegedrag in de sauna

Kuddegedrag in de sauna

door | 26 okt, 2022 | ACT blogs

Een tijdje geleden ging ik samen met mijn dochter een dagje naar de sauna, waar ik enorm naar had uitgekeken. En man wat was ik hier na veel drukke werkweken aan toe!
Met een hoofd vol gedachten komen we aan in de sauna. Langzaam voel ik de gedachten uit mijn hoofd stromen en plaatsmaken voor de heerlijke warmte en de lekkere geuren en weet binnen drie minuten al dat dit nu precies is wat ik zo hard nodig had!

Ik ga even buiten zitten om af te koelen en begin met lezen in mijn nieuwe boek.
Na 10 minuten staat het kippenvel overal op mijn lijf en ga ik naar binnen om op een van de 20 lekkere ligstoelen te gaan liggen. Er liggen echter geen mensen, maar wel handdoeken op. Ik kijk op het bordje:

HET IS NIET TOEGESTAAN OM DEZE LIGSTOELEN BEZET TE HOUDEN MET HANDDOEKEN

Reptielenbrein

Juf Bulstronk schreeuwt in mijn hoofd: “Wat een asociale gasten, hier moet je direct een melding van maken Marieke!”
Op 1 ligstoel ligt een leeg blikje Red Bull, ik zet dit op de grond, leg mijn handdoek op de stoel, ga erop liggen en duik lekker in mijn boek.

Juf Bulstronk bleek aardig goed te zitten met haar waarschuwing. Plotseling komt er uit het water een hele boze vrouw op mij af en schreeuwt: “Wie denk jij wel dat je bent om plaats te nemen op mijn ligstoel en aan mijn eigendommen te zitten!”

Juf Bulstronk schreeuwt in mijn hoofd: “Zeg dat asociale wijf de waarheid Marieke, dit ga je je niet laten zeggen” Ik merk op dat mijn reptielenbrein nog prima functioneert en zegt: Pas op groot gevaar, pak die stok en sla deze levensgevaarlijke dinosaurus dood!

Acceptance and Commitment Therapy

Het stappenplan dat ik vorig jaar heb gemaakt flitst in een split second door mijn hoofd, terwijl mijn hartslag inmiddels zich in mijn keel bevindt.

STAP 1: KORT OPMERKEN
He daar hebben we juf Bulstronk die schreeuwt dat ik deze asociale vrouw de waarheid moet zeggen. Ik heb hartstikke gelijk, kijk maar op het bordje. Bovendien mag je helemaal geen eigen drankjes meenemen in de sauna. “Klaag haar aan, nagel haar aan de schandpaal!” klinkt het hard in mijn hoofd.

STAP 2: BEOORDELEN UITZOOMEN WAT VIND IK ZELF?
Gaat het mij NU helpen om tekeer te gaan?
NEE!

Wat was het DOEL van dit dagje sauna?
Een dagje relaxen!

Gaat een heftige ruzie mij hierbij helpen?
NEE!

Heb je geen gelijk als je geen ruzie maakt?
NEE!

Tussen gelijk hebben en gelijk krijgen zit vaak nog wel een flinke kloof.
Ik heb hartstikke gelijk én ik heb geen bal aan mijn gelijk. Ik heb geen controle op dat  asociale mens en ook niet op die juf Bulstronk die op luchtalarm in mijn hoofd staat.

STAP 3: PAK de CONTROLE OP EEN ACTIE
Ik heb met mijn beste acteerstem vriendelijk gezegd: “Wat vervelend voor u mevrouw dat ik uw eigendommen (blikje Red Bull) op de grond heb gezet. Ik heb n.l. op het bordje gekeken en zag dat het niet de bedoeling was dat je de ligbedden bezet mag houden door hier handdoeken op te laten liggen. Vandaar dat ik uw blikje er even vanaf gehaald heb, omdat ik het fijn vind om even hier lekker mijn boekje te lezen”.

Hoe liep het verhaal af?

De ‘levensgevaarlijke’ dinosaurus ging nog even door met schelden, zei dat ze het ronduit asociaal vond, hoe ik me gedroeg en dat iedereen zijn handdoeken op de lege bedden had laten liggen.
Ik heb op mijn allervriendelijkst gezegd: “Dat klopt mevrouw, u heeft helemaal gelijk, dat noemen ze kuddegedrag en daar doe ik liever niet aan mee. Ik wens u nog een fijne dag!” “Ik ga het melden bij de receptie!” riep de dinosaurus terwijl ze met grote passen het zwembad weer in plonste, waar ze bij haar vriendin haar beklag over mij deed en het stel mij nog een paar levensgevaarlijke blikken toe wierp. “Vlucht voor je leven Marieke!” riep juf Bulstronk. Dit heb ik niet gedaan. Ik heb me gefocust op mijn boek en zag na 10 minuten dat het grote ‘gevaar’ samen met haar vriendin uit het zicht was verdwenen.

Later op de dag kwam ik een saunameester tegen. Ik heb hem gezegd dat ik erachter was gekomen dat het bordje bij de ligbedden niet volledig is en gevraagd of ze er een aanvulling bij kunnen doen:

HET IS NIET TOEGESTAAN OM DEZE LIGSTOELEN BEZET TE HOUDEN MET HANDDOEKEN EN/OF EEN BLIKJE RED BULL

De saunameester en ik konden er erg om lachen!

Over mij

“Mag ik de advocaat van je hart zijn?”
Ik ben Marieke Wubs, 46 jaar.
Ruim 25 jaar heb ik geworsteld met de relatie met mezelf, m’n eetgedrag en gewicht. Met ACT heb ik geleerd dat ik deze strijd niet meer aan hoef te gaan en dat ik veel meer vrij ben, dan mijn strenge verstand me al die jaren heeft voorgehouden. Dat geeft mij zoveel rust en die gun ik jou ook!

Gerelateerde artikelen

Aangenaam mijn verstand: Juf Bulstronk

Aangenaam mijn verstand: Juf Bulstronk

Graag laat ik jullie kennis maken met m’n strenge verstand: Juf Bulstronk, vernoemd naar die strenge ouderwetse schooljuf uit het boek ‘Mathilda’ van Roald Dahl. Juf Bulstronk heeft het reuze naar haar zin in m’n hoofd, eist voortdurend mijn aandacht op door te zeggen wat ik allemaal niet goed doe.

lees verder
Geen zin? Ben je bereid het mét tegenzin te doen?!

Geen zin? Ben je bereid het mét tegenzin te doen?!

Het leven is niet altijd leuk, deze week had ik flink wat bereidheid nodig om in actie te komen en dat ging niet zonder slag of stoot. Toch ben je tot veel meer in staat dan je verstand beweert. Lastige en fijne emoties zijn net zoals het weer. In een waardevol leven kunnen en ze naast elkaar bestaan. De ene keer heb je net zoals ik in de kou op de fiets een bak met bereidheid nodig om mét tegenzin in actie te komen en de andere keer kies je er bewust voor om mild naar jezelf te zijn. Bereidheid en zelfcompassie: Jij kiest bewust!

lees verder
The Struggle Switch: Wat doe jij als het ongemak plotseling op jou afkomt?

The Struggle Switch: Wat doe jij als het ongemak plotseling op jou afkomt?

Na een lange treinreis, die alles behalve comfortabel verliep, werd ik tijdens de busrit naar huis overspoeld door een ware tsunami aan gevoelens van paniek die door mijn lijf raasde, toen ik ontdekte dat ik m’n laptoptas op het station had laten staan! In dit blog schrijf ik hoe ik eerst toegaf aan de sterke neiging controle te pakken op mijn lastige gevoelens, hoe ik door het toepassen van de ACT vaardigheden het gevecht ermee kon loslaten en hoe door een verrassende wending, waar ik ook geen enkele controle op had, deze nare situatie toch nog tot een goed einde is gekomen.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Marieke | Vrij leven ACT coaching

Marieke | Vrij leven ACT coaching

Ik reageer gemiddeld binnen 4 uur

I will be back soon

Marieke | Vrij leven ACT coaching
Hi 👋
Ik ben Marieke, van Vrij Leven  ACT coaching, waarmee kan ik je helpen?
Whatsapp
Tweet
Share
Share
Pin