Stap uit de cirkel van diëten en overeten

Stop de strijd met dieetdenken en je nare gevoelens
N

Helemaal klaar met dat kritische stemmetje in je hoofd en het afvinken van 'to do' lijstjes?

Je voelt je vaak gejaagd en overal verantwoordelijk voor en ploft ‘s avonds uitgeblust op de bank.

N

Helemaal klaar met diëten, overeten en teleurgesteld zijn in jezelf?

Op veel gebieden pak je regie, maar het lukt je maar niet om een gezonde relatie met eten en jezelf te krijgen. Je bent expert in vriendelijk omgaan met de ander, maar de strengste baas zit in je eigen hoofd.

N

Lukt het je maar niet om die beste versie van jezelf te worden?

Het frustreert je dat je blijkbaar een bruisend leven moet hebben en je de beste versie van jezelf moet laten zien om gelukkig door het leven te gaan. En het komt inmiddels uit je tenen…

Mét je lastige gedachten en gevoelens doen wat jij belangrijk vindt!

25 jaar had ik op veel gebieden best regie, behalve op mijn eetgedrag en gewicht. Altijd was ik in gevecht met mijn hoofd, die 2 enorm tegenstrijdige kanten heeft:
De ‘interne dictator’, die zo veroordelend naar mij kon zijn en die veel te milde kant, die mij zo zielig vond en me verleidde om mijn gevoelens te dempen met eten. Ik kon de weegschaal wel het raam uitsmijten als deze mij niet beloonde voor al m’n inspanningen.

Hoe waardevol is het om de vaardigheden te beheersen om jouw leven hier niet langer door te laten beheersen.
Lastige (dieet)gedachten en gevoelens blijven bestaan. Maar elke dag ervaar ik de keuze of ik mijn gedrag erdoor laat leiden of bijstuur door te kiezen voor een actie die past bij gezond gedrag en de persoon die ik wil zijn!

Je hoeft niet eerst lekker in je vel te zitten om voor gezond gedrag te kiezen

Jij pakt regie op je gedrag, dat past bij de persoon die jij wil zijn!

Uit de strijd met eten ook al je niet lekker in je vel zit: Hoe dan?

Uit jarenlange ervaring weet ik hoe frustrerend en vermoeiend het is elke keer opnieuw die strijd met met eten aan te gaan. Ik heb altijd gedacht dat ik eerst lekker in mijn vel moest zitten, voor ik mijn relatie met eten kon veranderen.

En daar lag precies de crux!
Lastige omstandigheden, gedachten en gevoelens zitten nu eenmaal in het basispakket van het leven.
En wanneer viel ik terug in oud gedrag? Als het leven mij een kleine of grote klap uitdeelde.
Ik had immers nooit geleerd HOE ik daarmee om kon gaan.
Ik gun iedere vrouw de vaardigheden om in welke omstandigheden je ook bent, altijd kunt kiezen voor gezond gedrag, dat past bij de persoon die jij wil zijn!

Daarom heb ik me de afgelopen jaren volledig gespecialiseerd in ACT en leef en werk vanuit het Gezondheid-Waarden Model van dr. Heidi Stiegelis met ACT als wetenschappelijke basis.

 

Ontdek hoe jij de strijd met je lastige gedachten en gevoelens niet meer aan hóeft te gaan
Jij ontdekt keuzevrijheid en kiest voor gezond gedrag!

Minder tijd in je HOOFD

Je mag denken wat je denkt en gaat er niet meer de strijd mee aan.  Niemand minder dan jij beslist welke gedachten jij je gedrag wel en niet laten bepalen.

Meer aandacht voor je LIJF

Jij bent in staat om alles te voelen in je lijf en om je heen en gaat hier niet meer de strijd mee aan. Jij merkt het keuzemoment op waarin jij zelf je gedrag kiest.

Meer handelen vanuit je HART

Jij gaat het gevecht met je hoofd en lijf niet meer aan, waardoor jij tijd en ruimte ervaart om te gaan handelen vanuit je hart en de dingen gaat doen die jij belangrijk vindt.

Ervaringen van mijn coachees

Marieke is een hele fijne, prettige en waardevolle coach met een specialisatie in ACT. Met haar blogs en reacties heeft ze me vaak aan het denken gezet, waardoor ik een andere kijk kreeg op de situatie. Ze zorgt voor een vertrouwde sfeer tijdens de coachsessies, met humor en weet je uit te dagen door o.a. oefeningen in bereidheid. Zo heb ik zelf, als gitaardocent, een lied geschreven en dit voor haar gespeeld zonder gestemde gitaar en zo vals gezongen als ik kon, koos ik bewust de langste rij in de supermarkt en ging ik koud douchen.

Ze heeft me doen laten inzien dat je meer aankan dan je denkt door het gewoon te doen. Dat je angst en onzekerheid kan voelen en tegelijkertijd kan accepteren dat het erbij hoort. Ik zou iedereen een coachsessie met Marieke aanraden!

Daphne

Door de persoonlijke manier van coachen heeft Marieke mij alle ruimte gegeven om mezelf te ontwikkelen. Door het coachtraject in 2020 heb ik vooral geleerd dat mijn angsten er mogen zijn en samen met Marieke heb ik een aantal angsten overwonnen.

Door haar heldere en begrijpelijke uitleg van ACT ben ik in april 2022 gestart met een persoonlijk traject helemaal gebaseerd op ACT.

Marieke geeft alle ruimte om hier op je eigen tempo en manier mee om te gaan. Alle pijlers van ACT komen aan bod in hele mooie, duidelijke metaforen en oefeningen.

Ik heb met Marieke gehuild, gelachen en ben vooral gegroeid. Top coach!

Marcia

‘FEEL THE FEAR AND DO IT ANYWAY!’

Twijfel je of voel je je onzeker? Dan zit je goed en ben je al in beweging….

Angst en onzekerheid zijn geen slechte raadgevers, maar richtingaanwijzers, zelfs brandstof die je dichter brengen bij wat voor jou belangrijk is in jouw leven.
Samen lopen we op het pad van gedragsverandering, waarin lastige gedachten en gevoelens onze vaste reisgenoten zijn, op weg naar een gezonde relatie met eten en jezelf.

Mét je lastige gedachten en gevoelens doen wat jij belangrijk vindt!

Regie pakken op je eetgedrag; dát smaakt naar meer!

Veelgestelde vragen

Hoeveel tijd ben ik per week kwijt aan de opdrachten?

Vergelijk een coachgesprek met mij met een tanken bij een benzinestation: Ik leer jou met ACT nieuwe vaardigheden aan. Daarna zie ik jou een tijdje niet en is het heel belangrijk dat jij met je volgetankte auto gaat rijden. De opdrachten die ik je meegeef kun je dus vergelijken met kilometers maken. ACT is een gedragstherapie en leer je dus door er in je eigen dagelijkse omgeving mee te gaan oefenen. Ik zorg dat de opdrachten, die ik in de ACT Guide App op maat voor je klaarzet, passen bij jouw persoonlijke situatie en je kunt ze juist tijdens je dagelijkse bezigheden doen. Daar vindt jouw gedragsverandering plaats! Het kost weinig extra tijd, maar vooral bewustwording en bereidheid om nieuwe dingen uit te proberen. ACT is het verzamelen van nieuwe ervaringen en vanuit hier ga jij weer nieuwe keuzes maken. Laat het leven hierin je grootste leraar zijn!

Is het mogelijk om na dit traject nooit meer strijd in je hoofd en dieetgedachten te hebben?

Helaas, daar is het leven toch ‘net’ iets te ingewikkeld voor. Lastige gedachten, gevoelens en omstandigheden zitten nu eenmaal in het basispakket van het leven. Ieder mens heeft de neiging om hier de strijd mee aan te gaan. Ik heb ruim de helft van mijn leven strijd gevoerd met lastige dieetgedachten. Het zou toch pas gek zijn toch als ik deze gedachten nooit meer zou hebben! Wat ik jou met ACT ga leren is om de strijd niet meer aan te gaan. Dat geeft vrijheid en rust en die smaakt naar meer!

Wanneer kan ik me beter niet aanmelden voor dit traject?

Als je op zoek bent naar een quick fix, die jou zonder moeite snel laat afvallen met als doel een droomlichaam en de beste versie van jezelf te verkrijgen ben je bij mij aan het verkeerde adres.

Het maakt mij als ACT coach en mens verdrietig dat dit soort programma’s, die volledig aansluiten op de ‘Feel Good’ agenda van onze maatschappij, nog zoveel worden aangeboden en verkocht. Lastige gedachten en gevoelens worden hier als problemen gezien die bestreden moet worden met bijv. Fake it till you make it! en dat je de zekerheid in jezelf moet oproepen en de beste versie van jezelf moest worden. Bij mij kwam het op een gegeven moment uit mijn tenen. Ik geloofde het niet meer….

At the end zie ik mensen er vaak alleen maar ongelukkiger van worden, omdat je zo niet leert om te leren omgaan met je lastige gedachten, gevoelens en omstandigheden die nu eenmaal in het basispakket van ons mensenleven zitten en je dus zult blijven tegenkomen in je leven!

Ik leer jou met ACT je arsenaal aan vaardigheden uit te breiden om met deze lastige gedachten, gevoelens en omstandigheden om te leren gaan. Daar ligt de sleutel van blijvende gedragsverandering!
Ik ben blij voor je als je in een FLOW zit, maar let er scherp op dat je dit niet gaat inzetten als controlemiddel om jezelf maar goed te moeten voelen. Zelf heb ik dit ook zo ervaren, het gaat een tijdje goed en je valt af, totdat het leven je een kleine of grotere hard klap geeft en welkom terug kilo’s en de zoveelste faalervaring is weer een feit!

Door ACT heb ik geleerd om blijvend een vriendelijke relatie met mezelf, mijn eetgedrag en gewicht te ontwikkelen. Dat geeft rust en vrijheid en die geef ik graag meer gewicht!

Heb je een diagnose nodig om te kunnen profiteren van ACT?

Nee, absoluut niet. ACT richt zich op hoe het is om mens te zijn en hoe je omgaat met lastige gedachten, gevoelens en omstandigheden die in ieder mensenleven volop aan bod komen. Ik geef ACT zowel binnen als buiten de GGZ en richt me op jou als mens en kijk niet naar labels. Veiligheid en gelijkwaardigheid staat bij mij op 1 en ik stel mezelf ook kwetsbaar op in onze contacten.

Ik vind 100 euro excl. btw veel geld voor een 1 op 1 gesprek

Uiteraard beslis jij of je dit geld aan coaching wilt uitgeven. Laatst zei een coachee tegen mij: “Waarom zou ik wel geld aan mezelf uitgeven voor de kapper, de schoonheidsspecialiste en mooie nieuwe kleding, maar niet voor mijn mentale welzijn?” ACT is een investering in jezelf, waarbij je vriendelijker met jezelf leert om te gaan en vrijheid in je relatie met eten en je gewicht ontdekt èn behoudt. Je krijgt onbeperkt toegang tot de ACT Guide App van drs. Gijs Jansen, waarbij je ook na afloop van het programma toegang tot blijft behouden, vol met het nieuwste materiaal, artikelen, oefeningen en video’s.
Het eerste gesprek met mij is gratis en geheel vrijblijvend, omdat ik je niet op kosten wil jagen als je nog niet goed weet of mijn coaching iets voor jou zou kunnen zijn.
Ik werk bewust niet met trajecten omdat ik het belangrijk vindt, dat jij beslist wanneer je wil opschalen en afschalen.
Jij hebt dus volledig de regie, ik ben er voor je als je het moeilijk hebt en ben alleen maar blij voor als je mij minder nodig hebt!

Ik weet niet of online coaching wel bij mij past, is dat niet heel onpersoonlijk, kunnen we ook fysieke afspraken maken?

Ben je bereid het te proberen en te ervaren?

Ik dacht n.l. precies hetzelfde toen ik overwoog om online ACT coach te worden, omdat ik als behandelaar in de GGZ 20 jaar uitsluitend mensen face to face had gezien. Mijn ervaring en de reacties die ik van mijn coachees terug hoor, is dat het contact net zo persoonlijk is als bij face to face contact en je bijna vergeet dat je via een beeldscherm communiceert. Er wordt net zoveel gelachen en gehuild, we gaan in gesprek en doen opdrachten, ik doe met je mee!

Bovendien ben je met beeldbellen gewoon in je eigen omgeving en dáár vindt de gedragsverandering plaats!

Mocht je na het gratis kennismakingsgesprek toch liever fysieke afspraken met mij willen, dan behoren wandelsessies in de regio Drechtsteden ook tot de mogelijkheden.

Hoe lang duurt een ACT traject?

Daar kan ik helaas geen algemeen antwoord op geven, iedere vrouw is anders en heeft haar eigen rugzak aan lastige ervaringen. Gemiddeld duurt het ongeveer 5 sessies voor je meer afstand leert te krijgen met je gedachten, ruimte kunt maken voor je gevoelens en vanuit daar stappen gaat zetten die passen bij jouw persoonlijke waarden. Jij bepaalt zelf in welke frequentie jij mij nodig hebt, wanneer je wil op- en afschalen. Jij hebt hierin volledig de regie.

Waarin onderscheid ACT zich van andere gedragstherapieën?

ACT kijkt naar hoe je als mens omgaat met de lastige dingen van het leven. We gaan in tegenstelling tot andere methodieken niet aan de slag om je lastige gedachten te veranderen, zoals bijv. bij positieve affirmaties. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat ons brein voor het overgrote deel bestaat uit (terugkerende) negatieve gedachten, dus hoe waardevol is het dat je met ACT de vaardigheden leert om hiermee om te leren gaan, zodat je je er niet meer door laat lijden (bewust met een lange ij!), maar dat je met je lastige gedachten en gevoelens stappen gaat zetten in de richting die voor jou belangrijk is. Daar ligt de sleutel van daadwerkelijke gedragsverandering die werkt op de lange termijn!

Ervaringen van mijn coachees

Marieke heeft veel kennis en ervaring, is enthousiast en zeer betrokken. Ze onthoudt echt heel veel, waardoor je je niet zomaar een nummer voelt. Ze heeft echt relevante opleidingen gevolgd, heeft brede ervaring omdat ze in de GGZ ook met ACT werkt. Naast de online gesprekken krijg ik via de ACT Guide app opdrachten, die ik tussen de gesprekken door zelf uitvoer. Als het nodig is, kan ik feedback op die opdrachten aan haar vragen en daar krijg ik altijd meteen response op. Marieke voorziet me uiteraard ook ongevraagd van feedback of stelt vragen over opdrachten die ik aanlever of vragen die ik stel.

De methode ACT, waarin Marieke gespecialiseerd is, spreekt mij erg aan en helpt mij stap voor stap om me te ontwikkelen op gebied van  work/life balance.

Linda

Via Marieke heb ik voor het eerst kennis gemaakt met de ACT methode.Ik kende dat tot dan toe alleen van horen zeggen, maar de methode bevalt me goed. Ik heb hierdoor meer handvaten
gekregen om om te gaan met emoties en moeilijke momenten.

Ik zit nog middenin dat proces maar wil daarin graag met Marieke door. Ze coacht zowel vanuit kennis van de methode als vanuit eigen ervaringen. Het is makkelijk om met haar te praten en dingen te delen.

Lisette

Ben je bereid mét je onzekerheid SAMEN met mij het pad van gedragsverandering te bewandelen op weg naar een leven zonder strijd met eten en jezelf?

Regie pakken op je eetgedrag; dát smaakt naar meer!