Kijk je ook terug op een heerlijke vakantie met mooi weer en ben je met een hoofd vol nieuwe indrukken en energie weer thuisgekomen? Of was jij een van die pechvogels, waarbij de vlucht is gecanceld door de wereldwijde computerstoring of ben je om een andere reden teleurgesteld en is je vakantie heel anders is verlopen, dan waar je zo naar uitgekeken had?
Veel mensen maken tijdens de vakantie de balans op en hebben goede voornemens om gezonder te gaan eten en meer te bewegen: of andere acties waar je mee wil beginnen, stoppen, of waar je juist meer of minder van wilt:
- afvallen en deze keer zónder weer aan te komen
- stoppen met roken of (minder) alcohol drinken
- meer bewegen
Gezonder eten en meer bewegen: grote doelen met snelle resultaten
Waarom is het zo moeilijk om gezonder eten en meer bewegen vol te houden? Ons brein houdt van grote doelen met snelle resultaten. Daarnaast wordt het ons door de ‘Feelgoodmaatschappij’, de dieetindustrie en alle boodschappen waar we dagelijks mee geconfronteerd worden, ook niet bepaald gemakkelijk gemaakt om gezonder te eten en meer te bewegen:Â
We moeten er allemaal vól voor gaan, gelukkig zijn, bruisend van energie door het leven gaan om die felbegeerde flow te bereiken én vast te houden.
Gedragsverandering geeft weerstand
Wacht jij ook op het goede moment om gezonder te eten en meer te bewegen? De dag waarop je voldoende energie, motivatie en wilskracht hebt? En tot het zover is, blijf je nog even lekker in je comfortzone.
Gedragsverandering geeft weerstand. Jouw brein doet waar het voor gemaakt is; je beschermen tegen gevaar, scant iedere vorm van verandering als dreigend en doet er dus alles aan om je binnen je veilige comfortzone te houden.
En onze omgeving werkt er nu ook niet bepaald aan mee om gezonder te eten en meer te bewegen. De lift en roltrappen zijn makkelijker te vinden dan de trap en we worden aan de lopende band verleid met vet en suikerrijk voedsel. Ruim 95% van alles wat we doen, vindt plaats op de automatische piloot en dat is lekker comfortabel. We willen (en daar doet onze maatschappij vrolijk aan mee) ons graag op de korte termijn goed voelen.
Iets doen wat goed voor je is, hoeft op de korte termijn, niet altijd goed te voelen…
Gedragsverandering op motivatie en wilskracht
Misschien ben je nu de vakantie voorbij is, er weer vol voor gegaan om gezonder te eten en meer te bewegen. Je hebt de alcohol laten staan, gaat bijna dagelijks naar de sportschool en de eerste kilo’s zijn eraf. Je zit in een flow van veel bewegen, bent druk aan het calorieën tellen en ziet op de weegschaal het getal naar beneden gaan. Heerlijk is dat!
De helft van mijn leven werkte ik er op diverse momenten in het jaar keihard om mijn goede voornemens om gezonder te eten en meer te bewegen waar te maken en legde de lat enorm hoog. Soms hield ik het een aantal maanden vol, dan vlogen de kilo’s eraf en daar kreeg ik echt een kick van!
Tot het onvermijdelijke moment, dat de weegschaal mij niet beloonde voor mijn harde werk of een andere tegenslag in mijn leven kwam en dan was mijn motivatie en wilskracht ineens als sneeuw voor de zon verdwenen. Het was dan nooit de vraag of, maar wanneer de kilo’s er weer aankwamen. De volgende faalervaring was een feit en kon ik de weegschaal wel het raam uitsmijtenÂ
Lastige omstandigheden, gedachten en gevoelens zitten in het basispakket van ons leven
Helaas zijn motivatie en wilskracht geen bronnen, waar je onbeperkt uit kunt putten om gezonder te eten en meer te bewegen. Je brein doet waar het voor gemaakt is: je beschermen tegen die lastige gevoelens en houd je lekker in je comfortzone, wachtende op de dag dat je echt gemotiveerd bent, voldoende wilskracht beschikt en het voelt bruisen!
De oplosreflex
Lastige gevoelens worden door ons brein en ook onze oplossingsgerichte maatschappij als problemen gezien, die je moet oplossen. Ook in mijn coachpraktijk, zie ik dit volop terug: Mensen willen af van hun angst en onzekerheid. Een negatief zelfbeeld moet vervangen worden door een positief. Dagelijks spreek ik vrouwen die bakken met geld, tijd en energie hebben uitgegeven aan diëten en afslankprogramma’s die alleen werken op de korte termijn, waarin ze worden verleid om van hun lastige gevoelens en gedachten af te komen met uitspraken als:
- Weg met je angst en onzekerheid!
- Fake it, till you make it!
- Houd je brein voor de gek en krijg het gevoel van controle!
“Loslaten betekent tijdelijk het houvast verliezen. Niet loslaten betekent voor altijd het houvast verliezen.”
Søren Kierkegaard- Deense filosoof 1813-1855
En zo werken de verdienmodellen van deze programma’s, omdat ze niet gericht zijn op duurzame gedragsverandering om gezonder te eten en meer te bewegen, geen rekening houden met onze natuurlijke weerstand tegen verandering en je al helemaal niet hoe je anders kunt leren omgaan met lastige gevoelens. Met iedere keer als uitkomstmaat: tijdelijk gewichtsverlies en uiteindelijk steeds meer gevoelens van frustratie, onzekerheid, machteloosheid en schaamte. En als je bent teruggevallen in oud gedrag, word je weer met open armen ontvangen en krijg je het volgende dieet of programma aangeboden om weer in die felbegeerde flow te komen…
Gezonder eten en meer bewegen: zo houd je het wél vol
HOE DAN?
Deze vraag wordt mij altijd gesteld als mensen tot de conclusie komen dat al hun harde werk niet heeft geleid tot duurzame gedragsverandering.
“Ben je bereid dit samen met mij te ontdekken en ervaren?” vraag ik dan. “Ik ga je niet vertellen WAT je moet doen om gezonder te eten en meer te bewegen, maar samen gaan we ervaren HOE jij dit kunt veranderen! Gelijkwaardigheid vind ik essentieel, dus daarom doe ik zelf altijd met de oefeningen mee op een stuk dat ik moeilijk vind in mijn leven om te veranderen:
Gezonder eten en meer bewegen volhouden: 5 tips
- Wat is jouw WHY?
Met het stellen van doelen, mits concreet en ook haalbaar, is natuurlijk niks mis, maar vaak zie ik dat mensen niet weten, waarom ze deze willen bereiken. Als de WHY ontbreekt ben je richtingloos. Koppel je doelen daarom altijd aan je innerlijke drijfveren, wat voor iemand wil je zijn, wat is echt belangrijk voor jou? - Opmerken van neigingen, gedachten en gevoelens
We gaan samen oefenen en ervaren om vaker uit die automatische piloot te stappen door op te merken wat er te voelen is. Met afstand leren kijken naar je gedachten en ze te beoordelen op werkzaamheid. Zo ga je steeds vaker het keuzemoment ontdekken, waarop niemand minder dan jijzelf beslist wat je met die gedachten, gevoelens en neigingen gaat doen. Brengen ze je dichter bij de persoon die jij wil zijn of houden ze je verder bij vandaan? Zo leer jij je stap voor stap je gedrag bewust bij te sturen. - Focus op het proces
Gun jezelf een trage leerling te zijn. Gedragsverandering is gedoe en hoeft zeker niet altijd leuk te zijn. We gaan oefenen met vaardigheden, die je helpen omgaan als het even of langere tijd tegenzit. Leren omgaan met weerstand, lastige gedachten, gevoelens en omstandigheden in je leven. - Een vriendelijke relatie met jezelf
Wat zou je tegen je beste vriendin zeggen, als zij het moeilijk heeft en hoe ga je eigenlijk met jezelf om bij moeilijke momenten in je leven? Hier zit vaak een behoorlijke kloof tussen. - De lat omlaag, werken met kleine stappen die haalbaar zijn.
Laat je zevenmijlslaarzen maar op zolder staan. Niks is zo frustrerend dan at the end je lijst met niet gelukt weer aan te vullen. Daarom starten we met kleine, haalbare stappen binnen je comfortzone.
Wil je samen met mij de vaardigheden trainen om gezonder te eten en meer te bewegen vol te houden?
In een gratis startsessie gaan we het samen ervaren: want regie op eten en bewegen: dát smaakt naar meer!
0 Reacties